Nové radiofarmakum z ÚJV Řež pomůže s diagnostikou nádorů mozku

Společnost ÚJV Řež uvedla na trh přípravek, který umožňuje šetrnou a včasnou diagnostiku nádorů mozku metodou pozitronové emisní tomografie (PET) a pomáhá při optimalizaci léčby. Registrací radiofarmaka METHIONIN (11C) METHYL ÚJV Řež (11C-MET) pro český trh byl završen náročný proces jeho vývoje a klinického hodnocení. Diagnostika pomocí 11C-MET je radiačně šetrnější a pro české pacienty je hrazena ze zdravotního pojištění. Díky ÚJV Řež je nyní přípravek dostupný na pracovištích nukleární medicíny v produkčních centrech společnosti v Brně a v Praze.

Tento přípravek není díky krátkému poločasu rozpadu určen širokému okruhu pacientů, ale domníváme se, že jeho přínos v oblasti diagnostiky nebude zanedbatelný. Mimo to snad již nastává doba, kdy se začnou v medicíně ve větším využívat radionuklidy s ultra-krátkým poločasem rozpadu.,“ potvrzuje Patrik Špátzal, ředitel divize Radiofarmaka ÚJV Řež.

Významný je také přínos přípravku pro dětské onkologické pacienty, protože pomáhá lépe zacílit léčbu na mozek ve vývinu a snižovat rizika nežádoucích efektů léčby. Díky fyzikálním vlastnostem 11C je radiační zátěž okolní tkáně nižší, než je tomu u dosud používaných fluorových radiofarmak. To je žádoucí zejména u dětí.

Vedle diagnostiky primárních nádorů a metastáz má 11C-MET zvláštní význam i pro posouzení reakce nádoru na léčbu a rozhodování o další terapii. Tyto aspekty přípravku aktuálně zkoumá Masarykův onkologický ústav ve své studii GlioMET.

Jak nové radiofarmakum 11C-MET funguje?

Přípravek s označením METHIONIN (11C) METHYL UJV je radiofarmakum na bázi aminokyseliny methioninu. Methionin je v lidském těle jedna z přirozeně se vyskytujících aminokyselin, základních stavebních prvků bílkovin.  Podstatou diagnostiky nádorů mozku je využití methioninu označeného radioaktivním atomem uhlíku 11C, jehož stabilní izotop 12C se v molekule přirozeně vyskytuje. Takto „označený“ methionin se v bezpečném množství injekčně podá pacientovi. Radioaktivní látka je selektivně zachytávána v buňkách nádoru a metastáz a rozpadá se tam za vzniku záření. Pomocí specializované zobrazovací metody PET/CT (pozitronová emisní tomografie s výpočetní tomografií) pak lze detekovat jak samotné umístění nádoru, tak jeho velikost a aktivitu. Vzhledem k velmi krátkému poločasu rozpadu radioaktivního uhlíku 11C (20 minut) je možné tato vyšetření provádět jen ve zdravotnických zařízeních, bezprostředně sousedících s výrobními místy ÚJV Řež. Transport na delší vzdálenosti je totiž díky rychlému rozpadu prakticky vyloučen. Vlastní vyšetření pacienta v tunelu PET/CT kamery na pracovišti nukleární medicíny pak trvá cca 20 minut.

 Radiofarmaka z ÚJV Řež v číslech

Společnost ÚJV Řež působí v oboru nukleární medicíny už od roku 1974. Dnes je majoritním dodavatelem radiofarmak pro metodu pozitronové emisní tomografie (PET) a pokrývá přes 90% tohoto trhu v ČR. Provozuje tři PET centra a díky vzájemnému zálohování kapacit zajišťuje svým odběratelům vysokou spolehlivost, propracovanou logistiku a flexibilitu dodávek. Radiofarmaka z ÚJV Řež se využívají zejména pro diagnostiku v onkologii, neurologii a kardiologii. Špičkově vybavené PET centrum v Řeži průběžně pracuje i na vývoji nových přípravků. V loňském roce divize Radiofarmaka ÚJV Řež vyrobila a distribuovala na pracoviště nukleární medicíny celkem 4541 dodávek se spolehlivostí, dosahující téměř sta procent.

PET (pozitronová emisní tomografie)

Je jednou ze základních zobrazovacích metod onkologické diagnostiky ve vyspělých zemích. Její předností je možnost celotělového vyšetření, které umožňuje na tomografických řezech sledovat rozložení radiofarmaka v těle pacienta. Při stejné radiační zátěži je přitom možné odhalit patologická ložiska i v předem neznámé lokalizaci. Radiační zátěž pacientů při tomto vyšetření je přitom nízká a v průměru odpovídá rentgenovému vyšetření.