ÚJV Řež hráčem na poli bezpečnosti v Las Vegas

 

Program a řízení sekcí s naším přispěním

V rámci dlouhodobého členství v komisi OAC – „Operations, Applications and Components“ spolupracují Milan Brumovský a Radim Kopřiva každoročně na přípravě programu jednotlivých sekcí, hodnocení přihlášených článků a zajištění hladkého průběhu sekcí samotných. V rámci letošní konference předsedali sekci OAC-03-01: Qualification and Testing and Monitoring, Diagnostics and Inspection a také sekci MF-11-02: Small-Scale and Miniature Mechanical Testing, zaměřené na aplikaci miniaturizovaných vzorků pro hodnocení mechanických vlastností.  Právě v této oblasti ÚJV Řež v roce 2019 slavila úspěch v podobě schválení mezinárodního standardu ASTM pro použití zkušební metody miniaturizovaných těles ve formě tenkých plechů podle návrhu Brumovského a Kopřivy.

 

První výsledky APAL a ocenění autorů příspěvku ve složité době

Během konference v Las Vegas byly předneseny i dva příspěvky, zaměřené na probíhající evropské výzkumné projekty FRACTESUS a STRUMAT-LTO, do jejichž realizace je ÚJV Řež zapojena.

V rámci sekce CS-01-01: Structural Integrity of Pressure Components byl prezentován aktuální stav řešení výzkumného projektu APAL, který je koordinován Vladislavem Pištorou, také z Divize Integrita a technický inženýring. Mezinárodní konsorcium APAL (Advanced PTS Analysis for LTO – Pokročilé analýzy tlakově teplotních šoků pro zajištění bezpečného dlouhodobého provozu jaderných bloků) totiž letos úspěšně dokončilo jednu z hlavních fází projektu.

Článek „State-of-the-Art of WPS in RPV PTS Analysis“, spojený s tímto příspěvkem, získal následně v rámci PVP Division Honors and Awards Gala ocenění za mimořádné nasazení autorů v rámci jeho finalizace. Komise tak ocenila fakt, že část autorského týmu je z ukrajinských výzkumných institucí a pro dokončení materiálů museli tentokrát prokázat více než jen vědecké a pracovní nasazení.

Příští konference ASME Pressure Vessels and Piping 2023 se bude konat znovu ve Spojených státech, tentokrát v Atlantě. Zástupci ÚJV Řež budou opět součástí přípravného týmu.