Energy Well pluje do Dubaje

Součástí expozice českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji bude i model malého modulárního jaderného reaktoru, jenž vyvíjí společnost Centrum výzkumu Řež (CVŘ) ze Skupiny ÚJV. Projekt Energy Well, který už před třemi lety vzbudil velkou mezinárodní pozornost na summitu SMR v americké Atlantě, je prvním ze dvou vznikajících prototypů modulárních reaktorů české provenience. Brány výstaviště EXPO 2020 se otevřou s téměř ročním zpožděním dne 1. října 2021, model Energy Well si návštěvníci českého pavilonu budou moci prohlédnout po celou dobu trvání výstavy, tedy do 31. 3. 2022.

Projekt malého modulárního vysokoteplotního jaderného reaktoru chlazeného tekutými solemi představuje moderní zdroj energie, založený na stavebnicové konstrukci s vysokou pasivní bezpečností a nižšími investičními nároky. Energy Well má za sebou ekonomickou studii, která potvrdila jeho komerční potenciál, úspěšnou studii proveditelnosti a v loňském roce získal i patent od Úřadu průmyslového vlastnictví.

Projektový tým vedený Markem Ruščákem aktuálně pracuje na výstavbě experimentální jednotky, která bude sloužit pro ověření designu a základních fyzikálních vlastností zařízení, ta by měla být plně funkční do deseti let. Energy Well cílí na dodávky čisté a stabilní energie na regionální úrovni. Ať už pro kritickou městskou infrastrukturu, nebo pro velké výrobní závody či dodávky tepla pro domácnosti. Navazuje na strategii decentralizace zdrojů elektřiny a přináší způsob, jak udržitelně naplnit nízkouhlíkové cíle světového společenství.

Do největšího města Spojených arabských emirátů míří kovový model Energy Well v měřítku 1:30. Ten byl vyroben konstrukčním týmem v dílnách Centra výzkumu Řež, o 3D tisk makety reaktorové haly se postarali profesionálové z věhlasné české společnosti Prusa Research. Kontejner s modelem Energy Well a dalšími exponáty pro český pavilon odplul v pátek 16. července. 2021 na lodi Nagoya Express z přístavu v Hamburku. Více než 335 metrů dlouhá a 42 metrů široká kontejnerová loď s volacím znakem DGWD2 na cestě do Dubaje překoná vzdálenost zhruba 7 000 námořních mil (cca 13 000 kilometrů) Do cíle v přístavu Jebel Ali by měla i se čtyřmi zastávkami připlout v neděli 8. srpna 2021.