ÚJV Řež se podílí na padesátce mezinárodních projektů

Odborníci z ÚJV ŘEŽ (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež) se účastní pěti desítek mezinárodních projektů. Podílejí se například na zakázce za tři miliony eur v ukrajinské jaderné elektrárně Chmelnická (CHAES), kde nedávno začaly práce, které potrvají do příštího roku. ČTK to sdělil mluvčí ÚJV ŘEŽ Vladimír Věrčák.

Na Ukrajině se v poslední době prodlužuje životnost a posiluje bezpečnost jaderných elektráren podle aktuálních mezinárodních standardů. Zakázka ÚJV ŘEŽ v jaderné elektrárně Chmelnická se věnuje mimo jiné prodloužení provozu tlakové nádoby reaktoru a dalších technologií. Práce budou rozděleny do pěti etap včetně prokázání bezpečného dlouhodobého provozu reaktoru.

„Výsledky této zakázky budou tvořit jeden z hlavních průkazů, na základě kterých bude ukrajinský jaderný dozor rozhodovat o prodloužení provozu prvního bloku jaderné elektrárny Chmelnická,“ uvedl Věrčák. Obdobné zakázky už ÚJV Řež měla pro Rovenskou jadernou elektrárnu nebo Jihoukrajinskou jadernou elektrárnu.

Mezi další zahraniční aktivity ÚJV ŘEŽ patří například podpora projektu finské jaderné elektrárny Hanhikivi 1 – Fennovoima, kde odborníci spolupracují na dokumentaci paliva včetně výpočtů a v oblasti analýz modelů pro těžké havárie.

Pro zákazníky z Jižní Korey, Japonska, Finska, Ukrajiny a řady dalších zemí dělají experti klasifikaci a kvalifikaci kabelů. „Bez zajímavosti není ani dodávka zkušebního autoklávu pro zapojení do vodní chemické smyčky v laboratoři AMALIA, která je součástí Společného výzkumného střediska (JRC) Evropské komise,“ informoval mluvčí.

Specialisté z ÚJV ŘEŽ pracují také v Ghaně a dlouhodobě funguje i spolupráce s Tureckem, kde plánují výstavbu jaderné elektrárny Akkuyu.

Pro projekt výzkumného zařízení European Spallation Source ve švédském Lundu putuje z ČR například heliová smyčka, chladicí okruhy a další technologie.

ÚJV ŘEŽ tvoří pět divizí: Chemie palivového cyklu, Jaderná bezpečnost a spolehlivost, Integrita a technický inženýring, Energoprojekt Praha a Radiofarmaka. Je vedoucí společností Skupiny ÚJV, do které patří Centrum výzkumu Řež, Ústav aplikované mechaniky Brno, EGP INVEST v Uherském Brodě a Výzkumný a zkušební ústav Plzeň.