Akcie ČEZ po výsledcích za první pololetí oslabují

Energetický holding ČEZ za první letošní pololetí vydělal 13,8 miliard korun v čistém, což představuje meziroční pokles o deset procent. EBITDA byla nižší o necelých sedm procent a činila lehce přes 33 miliard.

Za horšími čísly stojí především nižší ceny prodané elektřiny a pokles výroby v jaderných zdrojích. Naopak uhelné elektrárny jely na plný výkon a hospodaření hodně pomohly. Stejně tak obchodování s komoditami.

Skupina ČEZ stále odhaduje, že letos vydělá 18 miliard korun po zdanění. Kromě sezonních vlivů dojde v ekonomice holdingu k nárůstu odpisů a poklesu kapitalizovaných úroků, což souvisí se zařazením zcela obnovené Elektrárny Prunéřov do majetku. ČEZ také letos nedostane část daně za emisní povolenky. Loni vratka přispěla do zisku částkou 3,8 miliard korun. Dále je tu prodloužení odstávek jaderných elektráren. Přesto skupina počítá, že EBITDA dosáhne stále solidních 58 miliard.

Krátce po oznámení výsledků akcie ČEZ oslabily o téměř pět procent, ještě dopoledne se propad stabilizoval kolem 2,5 procent.